Tehnologia de constructie a caselor din lemn

​       CASE CU STRUCTURA DE LEMN - TEHNOLOGIA DE CONSTRUCTIE

Structura de rezistenta a constructiilor moderne din lemn este realizata din material lemnos de rasinoase, utilizat in modul cel mai optim, consolidata de panouri tip OSB si de elemente metalice de legatura. 

Astfel, comparativ cu constructiile din beton, structura de rezistenta a caselor din lemn prezinta avantaje importante :
- se obtine obtine o structura usoar si in acelasi timp foarte rezistenta;
- materialul lemnos este mult mai economic si eficient;
- constructia se realizeaza in timp  redus, comparativ cu o casa de zidarie

Tinand cont de faptul ca, la acest tip de structura se adauga materiale moderne de constructie (vata minerala, membrane, rigips, etc) care ofera o izolatie fonica si termica foarte buna, putem ajunge la concluzia ca o casa din lemn este solutia ideala pentru un climat de locuit sanatos, pe o structura foarte rezistenta. 

In continuare vom discuta despre pasii care se deruleaza in constructia unei case de lemn.
    1. Proiectul
    2. Fundatia
    3. Structura
    4. Invelitoarea
    5. Ignifugarea si Insectofungicizarea
    6. Finisaje Exterioare
    7. Finisaje interioare
    8. Instalatiile

1. Proiectul pentru constructia unei case de lemn

Firma noastra, pune la dispozitia celor interesati, intreaga echipa de proiectare necsara in vederea intocmirii documentatiei obtinerii autorizatiei de constructie, ce cuprinde :
- documentatia necesara pentru obtinerea certificatului de urbanism,
- documentatia necesara obtinerii avizelor de la furnizorii de utilitati
- proiectul arhitectural cu documentatia aferenta
- proiectele pentru instalatii sanitare termice si electrice cu documentatia aferenta
- proiectul de fundatii si detaliile aferente
- proiectul tehnic de executie si documentatia aferenta

La alegerea unui model arhitectural nu dorim sa impunem clisee, avand in vedere ca,  ceea ce urmeaza sa se construiasca, se face pentru dvs, nu pentru noi, motiv pentru care va oferim mai multe variante :
- alegeti un model de casa din cele prezentate de noi pe site. Avantajul oferit de aceasta varianta este ca, puteti sti pretul de constructie al casei inca din prima vizualizare.
- alegeti un proiect arhitectural de pe site-ul nostru, care v-a placut, la care puteti aduce modificari personalizate indiferent de natura lor. In aceasta situatia pretul afisat pe site se recalculeaza in functie de modificarile aduse
- ne transmiteti o schita personala, executata de dvs, fara prea multe pretentii de bun desenator, in care sa apara conceptual ideile de impartire a suprafetelor interioare - important este sa ne transmiteti cotele exterioare al casei, si sa tineti cont de grosimea peretilor ( 25 cm ) in definirea suprafetelor interioare, dorite, ale camerelor. Pe baza acestor schite vom incerca sa va transmitem un pret de constructie al casei.
- alegeti din eterul internetului, sau orice alta sursa de informatie, un model de casa care v-a atras atentia, il transmiteti catre noi, si vom incerca in faza de proiectare sa obtinem ceva cat mai apropiat de ceea ce v-a atras atentia. In baza planurilor de casa astfel trimise vom oferta pretul de constructie al casei.

Proiecte-si-modele-de-case

Documentatie necesara obtinerii autorizatie de constructie

2. Fundatia unei case din lemn

La realizarea planului de fundatie, doua aspecte sunt foarte importante in realizarea acestuia si, de ce nu, la influentarea sau nu a costurilor :
- natura geotehnica a terenului
- natura topometrica a terenului sau gradul de inclinare al acestuia.

De regula pentru zona Muntenia limita de inghet stabilita este de 90 cm, tocmai de aceea fundatia pe care o realizam in conditiile unui teren a carui rezistenta la compresie este una normala adica 200-250 Kpa, este de 1m, si astfel costurile nu cresc.
In cazul unui teren care nu se incadreaza in acesti parametri, precum si a unui teren cu diferente de nivel mai mari de 0.5%, costurile cu realizarea fundatiei vor creste.

Data fiind greutatea redusa a caselor de lemn, fundatia pe care se ridica o astfel de casa este una de tip izolata - sau cu cuzineti de fundare, adica in partea din pamant sapatura nu se executa continu pe intreaga circumferinta a fundatiei.
Sapatura pentru fundatie se executa in cuzineti, aflati in principalele puncte de intersectie a grinzilor de fundatie, care corespund peretilor de rezistenta ai casei, 

In rest, tot ceea ce se executa in partea superioara a fundatiei – elevatia – se realizeaza in stilul clasic al fundatiilor pentru case de zidarie, cu grinzi de fundatie armate conform planului si detaliilor de fundatii, 
In golurile dintre grinzile de fundatie se aplica dupa turnarea si decofrarea lor un strat de umplutura compactata, apoi un strat de folie de polietilena pentru ruperea capilaritatii, un strat izolant de polistiren extrudat, se monteaza tubulatura pentru scurgeri, se face armarea placii si toarna betonul pentru placa, cu o grosime de 10 cm.
Inaltimea soclului astfel rezultata este in functie de varianta constructiva este de 40 sau 50 cm. 

In armatura grinzi de fundatie se fixeaza ancorele de prindere ulterioara, pentru talpa structurii de lemn. Astfel se realizeaza o prindere eficienta a structurii de fundatie. 

Montajul structurii de lemn pe fundatie poate incepe inca de a doua zi dupa turnarea placii,  fara nici un fel de probleme.
Important este ca decofrarea exterioara a placii sa nu se faca mai devreme de 21 de zile. Spunem asta pentru ca foarte multi sunt cei care spun ca nu poti lucra pe placa imediat, ceea ce este fals, pentru ca normativele in constructii fac referire la perioada de decofrare, nu la cea de activitate pe suportul de beton.

Clasele de beton - tipuri, utilizare.pdf
 

3. Structura de lemn a casei

Structura casei de lemn este integral executata din lemn de rasinoase (brad, molid, pin), cu o umiditate acceptata de 15% - prelevarea de probe se face inainte de ignifugare.

Tehnologia de montare a elementelor de lemn, pe care firma noastra o aplica, presupune montarea bucata cu bucata a lemnului direct pe santierul unde se executa lucrarea, deci fara ca acesta sa fie ansamblat anterior intr-o hala - adica tipul de structura de lemn - clasica.

Ceea ce rezulta in final este tot un perete sandwich, doar ca el este montat bucata cu bucata sub stricta supraveghere a viitorului proprietar, acesta avand astfel posibilitatea sa observe ceea ce se monteaza in peretii casei lui.

Inainte de a fi adus pe santier, lemnul este prelucrat, finisat si dimensionat la lungimi dinainte stabilite, dupa proiect, intr-un atelier de prelucrare a lemnului unde acesta este atent selectionat pentru a nu fi patruns de carii. 

Sistemul de montaj al structurii incepe cu montarea talpii de lemn pe fundatie cu un strat hidroizolator la contactul acestora si prinderea talpii de fundatie atat cu mustatile despre care am vorbit la fundatie, cat si suplimentar cu conexpanduri speciale, cu doua camasi, din care una se desface in beton si cealalta in lemn, asigurandu-se astfel prinderea eficienta a structurii de fundatie. 

La realizarea structurii se foloseste lemn profilat cu dimensiuni de 12 x 12 cm, pentru stalpi, talpi si contavantuiri, 12 x 18 cm sau mai mult, in functie de fiecare proiect in parte, pentru grinzile de plafon intre nivele, 12 x 15 cm pentru cosoroabe ( pene ), 8 x 12 cm pentru  capriori, dulap de 5 cm grosime pentru dusumeaua oarba care acopera grinzile de planseu, scandura de 2.5 cm pentru pod si astereala. 

Ansamblarea elementelor de lemn se face in sistem clasic prin chertare si cepuire, folosindu-se elemente metalice de imbinare speciale pentru lemn, asigurandu-se astfel flexibilitate si rezistenta structurii. Pentru intarirea prinderii intre nivele, acestea se fixeaza cu tije filetate.

La peretii exteriori se aplica  in partea exterioara, OSB 3, care este un material ce are proprietati hidrofuge, si care creaza structurii de lemn, efectul de diafragma. Deasemenea, in interior la planseul peste parter, peste dusumeau oarba se monteaza OSB, cu scopul de a asigura planeitate planseului.

Lemnul-in-constructii-fisa-tehnica
Analiza-comparativa-tipuri-structuri-lemn

4. Acoperisul - Invelitoarea casei din lemn

O data cu finalizarea montajului structurii de lemn, care include si sarpanta de lemn, se trece la montarea invelitorii pe casa, invelitoare care poate fi, in functie de optiunea clientului cu tigla metalica,  sindrila bituminoasa sau tigla ceramica, singura exceptie fiind tigla de beton. Calculele de rezistenta nu permit montarea tiglei de beton, datorita greutatii acesteia.

Sistemul de invelitoare presupune si montajul sistemelor de drenaj ( jgheaburi, burlane, etc. ).

Sub stratul de tabla, direct peste astereala se monteaza o membrana speciala care protejeaza de condens, lemnul, dupa care se excuta structura de prindere pentru tigla, format dintr-un caroiaj de lemn de 5 cm care permite aerului sa circule intre tabla si membrana, asigurand ventilatia, dupa care se monteaza invelitoarea propriu-zisa. In cazul sindrilei bituminoase, aceasta se aplica direct peste membrana.

5. Ignifugarea si insectofungicizarea structurii de lemn

Procedura se realizeaza in subantrepriza de catre o firma autorizata ISU, pe structura de lemn, dupa montarea ei, si placarea peretilor exteriori cu OSB si montajul invelitorii, cu materiale avizate de catre ISU, si certificate de organismele europene si romanesti. 

Aplicarea stratului ignifugo-insectofungicid, nu se face dacat dupa prelevarea din lemn a probelor de umiditate si se executa numai daca umiditatea lemnului este sun 20%, in caz contrar aplicarea este inutila.

Avantajul aplicarii prin pulverizare a stratului ignifug si insectofungicid, dupa montarea pe exterior a OSB-ului este ca, se asigura protectie ignifuga si insectofungicida si placilor de OSB. 

Dupa incheierea procesului de ignifugare si insectofungicizare, se ridica proba din lemnul pe care acesta a fost aplicat si se depune la un organism de certificare a calitatii , in vederea obtinerii raportului de incercari.

Raportul astfel obtinut, reprezinta documentul a carui importanta este data de faptul ca, permite realizarea asigurarii casei, documentul fiind solicitat de catre toate firmele de asigurare.

Garantia acordata de catre producatorul produsului pentru ignifugare si insectofungicizare este de 5 ani, iar materialul ignifug, intarzie aprinderea lemnului cu 90 minute, ceea ce nu inseamna ca dupa 3 ani si o zi efectul pozitiv produs de supstanta isi pierde efectul. Atentie - sa nu confundam garantia cu durata de viata.a unui produs sau serviciu.

6. Finisajele exterioare ale casei

Dupa ce se monteaza tamplaria exterioara ( usa exterioara metalica si tamplarie PVC cu geam termopan ) se poate trece la aplicarea termosistemului pe fatadele exterioare.

Materialele folosite la realizarea termosistemului sunt – picuratorul sau profilul de polistiren in care se aseaza la nivelul soclului polistirenul, si are un rol foarte important in evitarea condensului ce se creaza intre polistiren si OSB, datorita proprietii negative a polistirenului, si anume. nu da voie peretelui sa respire. De aceea este recomandata o grosime cat mai mare a acestuia ( minim 100 mm ), astfel incat putea termica sa se creeze pe polistiren, nu pe perete.

Termosistemul poate fi format in functie de varianta constructiva din polistiren sau vata bazaltica pentru exterior, care dupa aplicare si armare se inchide, in functie de dorinta, cu tencuiala decorativa, lambriu de lemn sau cu siding – dupa modelul caselor americane – care este un lambriu pe baza de PVC.

Calcul performanta energetica pereti structura lemn

Un element foarte important de care trebuie tinut cont la aplicarea polistirenului, este modul de aplicare al acestuia, astfel incat sa protejam de umiditate structura de lemn cu OSB-ul aferent, . Astfel in momentul inceperii termosistemului este important sa pornim cu aplicarea pe intreg conturul casei a profilelor picurator, in care sa fixeaza polistirenul la inceperea termosistemului.

Modul de aplicare a polistirenului este foarte important, aceasta trebuie lipit in puncte si nu prin lipire cu adeziv pe intreaga suprafata a acestuia. Aplicat astfel, condensul creat intre polistiren si OSB are spatiu necesar - 2-3 mm - pentru a se putea prelinge catre picurator, de unde prin gaurile cu care este prevazut, asa cum spune si denumirea, apa din condens se va scurge in exteriorul casei. 

Din acest motiv este foarte important ca termosistemul sa depaseasca ca grosime soclul casei, nu sa fie la acelasi nivel sau chiar in interiorul soclului.Tot prin acest spatiu de 2-3 mm, se creaza spatiul necesar ca, aerul sa poata circula si ventila zona de condens. 

La partea de soclu a casei se aplica peste beton un strat de hidroizolatie pe baza unei solutii bituminoasa la rece, care asigura protejarea fundatiei la umiditate. Peste stratul hidroizolant se aplica tencuiala pentru indreptarea soclului si apoi stratul de tencuiala de soclu.

Portiunile lemn care raman vizibile ( sageac, balustrade, stalpi terase ) se acopera cu doua straturi de lac, lucios sau mat, in diverse nuante coloristice, care dau un aspect placut exteriorului casei.

7. Finisajele interioare

Una dintre cele mai importante faze din constructia unei case, deoarece ceea ce ramane si se vede, este partea de finisaj, si asta ramane, pentru un constructor, in ochii tuturor clientilor sai - oglinda activitatii lui.

Degeaba ai facut impecabil structura, daca peretii de rigips sunt plini de crapaturi, iar gresia sau faianta nu are nici o linie. Cele mai frecvente interventi in garantie apar de regula la aceasta faza de lucrari, iar calitatea la care acestea au fost executate conteaza foarte mult in reducerea - costurilor de interventie in garantie, dar si a stresului si nervilor celui care este, acum, proprietar, beneficiar si utilizator al casei. 

Compozitia interioara a peretelui este data de – vata minerala sau bazaltica, in functie de varianta constructiva aleasa, care se monteaza in golurile ramase intre elementele de lemn atat la peretii exteriori, cat si la peretii interiori, dar si in tavan si pod, asigurand astfel o foarte buna izolare termica si fonica peretelui.

Vata minerala asigura o rezistenta fonica de 65 db, si o rezistenta termica de 2,94 K/W, ceea ce reprezinta, impreuna cu celelalte elemente care compun peretele exterior, o rezistenta termica de 3,76 K/W, cu mult peste ceea ce impun standardele in Romania, adica 3,00 K/W.

Vata minerala se protejeaza impotriva condensului cu o folie speciala anticondens. Se monteaza rigipsul, pe suportul metalic dedicat, se gletuiesc imbinarile, se finiseaza suprafata finala pentru aplicarea stratului lavabil. Se monteaza usile interioare, gresia, faianta si parchetul, iar casa este aproape gata.

In spatiul creat de structura metalica a rigipsului, de aproximativ 5 cm, apare o zona tampon, o perna de aer, chiar putem spune, o zona vidata dupa inchiderea peretilor, care asigura cea mai fiabila solutie de izolare termica si fonica, si care permite prin spatiul astfel creat, montarea tubulaturilor necesare pentru instalatiile sanitare, termice si electrice.

8. Instalatiile sanitare, termice si electrice

Instalatia electrica se monteaza cu traseele aferente in spatele rigipsului, folosindu-se tubulatura de protectie ignifuga, si fire din cupru. Varianta standard de instalatie electrica presupune 6 trasee electrice - 2 pentru iluminat - parter si etaj - 2 pentru prize - parter si etaj - una pentru centrala termica si una pentru masina de spalat.

Instalatia electrica reprezinta partea cea mai sensibila la o casa din lemn, datorita pericolului pe care il genereaza proasta executie a acesteia.
in cadrul constructiilor realizate de noi, instalatia electrica este conceputa astfel incat, cea mai mica flama aparuta pe circuitul electric, sa duca la intreruperea completa a curentului, in interiorul casei, pana la remedierea problemelor. Astfel se reduce la zero pericolul de incenfiu, ce poate apare ca urmare a unui scurt circuit ascuns undeva in reteaua interioara a casei.

Intreaga instalatie electrica este realizata in subantrepriza de o firma specializata, autorizata A.N.R.E. 

Instalatia termica se monteaza in sapa de la parter si in spatele peretelui de rigips, unde sunt pozate traseele pentru turul si returul radiatoarelor..

Materialele folosite pentru traseele de instalatii sunt, polipropilena cu insertie de fibra, pentru partea ascunsa a traseelor, si cupru in zona care ramane vizibila din traseul termic in zona radiatoarelor si centrala termica.

Folosirea prolipropilenei pentru traseele ascunse, are o singura motivatie - cuprul datorita imbinarilor cositorite, prezinta o rezistenta in timp mai redusa, decat imbinarea prin lipire la cald in cazul polipropilenei, drept pentru care introducerea in perete a tevilor de cupru, poate genera un risc mai ridicat de aparitie a scurgerilor la imbinari, decat polipropilena, si astfel de necazuri cred ca nimeni nu isi doreste.

Modul de realizare a intregii instalatii termice si punerea acesteia in functiune, este autorizat I.S.C.I.R. 

Instalatia sanitara – scurgerile – se realizeaza integral din tuburi PVC, iar alimentarile cu apa, calda sau rece, se realizeaza pe tubulatura din polipropilena cu insertie de fibra, la fel ca la instalatia termica.

La final, dupa montarea scarii interioare cu balustradele aferente, realizate de mesteri locali, din brad, larice sau stejar,  in functie de varianta constructiva aleasa, ce ne mai ramane de facut este, sa va predam cheile casei si sa va uram : SA O STAPANITI FERICITI SI SANATOSI |||

© I.I.C. 2023
33
Positive SSL
Developer: [Instagram]