De ce o casa din lemn ?

      DE CE SA NE CONSTRUIM O CASA CU STRUCTURA DE LEMN ?
 

Iata o intrebare pe care multi dintre noi o pun in momentul in care au luat decizia de a construi o casa.
 
De ce nu, o casa din lemn !? - venim si spunem noi. Si iata cateva argumente

ISTORIE SI TRADITIE ROMANEASCA IN CONSTRUCTIA CASELOR DE LEMN 

In ciuda mentalitatilor defavorabile create in Romania, in jurul caselor de lemn, constructia acestui tip de structura, pe aceste meleaguri, are o traditie seculara si fiecare dintre noi putem constata acest lucru fara sa ne uitam prea departe.

Este suficient sa facem o vizita pana la casa bunicilor nostri si sa constatam cu surprindere cum, casuta primitoare si calduroasa a copilariei noastre cu pridvorul pe care puneam la cale nazbatile din ziua urmatoare, este construita pe structura de lemn, si in ciuda capriciilor naturii – cutremure, zapezi , viscole, furtuni – sta si azi foarte bine in picioare, in ciuda zecilor sau poate chiar sutelor de ani care au trecut peste ea.

Nu in ultimul rand, trebuie sa spunem ca principalele obiective turistice cu caracter istoric din Romania, obiective foarte apreciate la nivel mondial, sunt constructii realizate pe structura de lemn, si a caror vechime este de cateva sute de ani. Exemple : Castelul Peles, Muzeul Satului din Bucuresti si Sibiu, Manastririle din Moldova, Bisericile traditionale din Maramures, si nu in ultimul rand, casele de vacanta ale Printului Charles al Marii Britanii, din Viscri si Valea Zalanului.
 
Cu o asemenea traditie in constructia caselor de lemn, societatea actuala nu poate decat sa preia si sa duca mai departe invataturile batranilor nostri pe care sa le imbine cu tehnologia actuala in vederea construirii unei case confortabile, durabile si moderne, ale caror avantaje sunt recunoscute. 

CASA DE LEMN VERSUS CASA DE ZIDARIE 

Atunci cand construim o casa pe structura clasica de zidarie, folosim, dar fara sa dam importanta cuvenita, lemnul – este vorba de sarpanta casei – si constatam cu surprindere ca, daca cu fisurile si crapaturile din casa de zidarie ne-am obisnuit sau le-am reparat, cu sarpanta casei nu prea am vazut sau auzit pe cineva plangandu-se, si totusi ea este construita din lemn.

Vrand ne vrand, multi dintre noi traim intr-un fel sau altul intr-o casa de lemn si nu ne dam seama de asta.
 
In acest context trebuie spus un lucru deosebit de important, si pe care multa lume desi poate il stie, nu il realizeaza, si anume ca lemnul dupa ce ajunge la o uscare naturala completa, incepe sa se pietrifice, in timp ce caramida si betonul pe masura ce trec ani are o tendinta de sfaramare.

Daca nu credeti asta incercati singuri acasa, si o sa vedeti ca daca vreti sa bateti un cui in lemnul de la sarpanta casei, care are peste 10 ani , nu o sa reusiti decat dupa vreo 2,3 cuie indoite. Faceti acelasi lucru si in caramida sau betonul de la aceiasi casa si veti vedea cum betonul se sfarama se macina. 

REZISTENTA CASELOR DIN LEMN 

In conditiile geoclimatice pe care le are tara noastra, construirea unei case de lemn reprezinta solutia ideala datorita avantajelor pe care aceasta le prezinta.

Este recunoscut si testat faptul ca o casa cu structura de lemn rezista fara probleme la un seism cu magnitudinea de 8.5 grade pe scara Richter. La o asemenea magnitutine aproape ca nimic nu sta in picioare.

Totusi cum poate sa stea o casa de lemn ? Explicatia este simpla – datorita modului de imbinare a elementelor structurale, cat si a elasticitatii materialului – lemnul – casa devine un fel de Hopa Mitica, preluand miscarile seismice indiferent de directia de propagare a acestora. Comparativ cu o constructie clasica de beton, care este o structura rigida. 

CONFORTUL CLIMATIC AL UNEI CONSTRUCTII CU STRUCTURA DE LEMN

Din punct de vedere al confortului climatic interior, casele pe structura de lemn, asigura prin folosirea materialelor izolatoare – polistiren la exterior si vata la interior – maximum de confort cu minim de cheltuieli.

In conditiile in care, clima de la noi este in continua schimbare – iarna nu mai este iarna, verile sunt din ce in ce mai toride – se obtin in interiorul unei astfel de case – fara folosirea unui sistem de incalzire iarna sau racire vara – temperature constante, verificate chiar de noi :
-  iarna la - 10 grade afara, avem + 10 grade in casa
- vara  la +43 grade afara, avem 23 grade in casa

Rezistenta termica a unui perete cu structura de lemn cu grosime de 25 cm este de 3,715 K/W, in conditiile in care in Romania, pentru cele mai reci zone, este recomandata o rezistenta termica a peretelui de 3 K/W.  Prin comparatie cu o constructie de zidarie pentru a putea atinge aceiasi rezistenta termica este nevoie de un perete cu o grosime de 2,5 m.
 
Din punct de vedere al consumului de gaze pentru obtinerea unei temperaturi interioare de 20 grade, la o temperature exterioara de -18 grade, la o casa de lemn de 100 mp, consumul este de 252 mc gaze / luna, in timp ce la o casa de zidarie cu aceiasi suprafata consumul este de 920 mc gaze / luna
 
Din punct de vedere al izolarii fonice casa de lemn este considerata una mediu izolata, in conditiile in care polistirenul asigura o izolare fonica de 62 db, iar vata minerala de 100mm asigura 65 db.

Acest mic inconvenient poate fi usor remediat prin montarea , la planseul dintre nivele sau la peretii despartitori, grosimi adecvate de vata minerala sau bazaltica, care sa asigure intimitatea fiecarei incaperi.

Desigur ca izolarea fonica nu va fi perfecta dar toti cei care stam la bloc intre pereti de beton sau caramida, ne auzim fara sa vrem vecinii..

CASA DE LEMN - TERMEN DE EXECUTIE SCAZUT = COSTURI REDUSE 

Un mare avantaj al constructiilor pe structura de lemn il reprezinta fara doar si poate timpul redus de executie care genereaza automat si costuri reduse, ceea ce poate reprezenta in conditiile economice din Romania cea mai fiabila varianta de solutionare a crizei celor peste 1.000.000 de locuinte din tara noastra.

De ce ar fi o casa de lemn mai ieftina decat cea de zidarie. Raspunsul il vom da repede. Termenele de executie scazute, genereaza - in conditii de costuri de material si manopera egale cu cele de la o casa de zidarie - costuri mai mici cu cheltuielile neproductive, asa numitele regii, si de aici costruri totale mai mici pentru o astfel de casa.

Urmeaza partea care noua ne place cel mai mult, confruntarea ideilor promovate de promotorii mentalitatilor defavorabile caselor din lemn, legate de : rezistenta scazuta la foc si daunatori, si faptul ca o casa de lemn scartaie.

ESTE OARE FOCUL, INAMICUL NUMARUL 1 AL UNEI CASE DE LEMN ?

Am sa vorbesc aici,  despre ceea ce inamicii caselor de lemn, considera ca fiind marele lor dezavantaj – rezistenta scazuta la foc si daunatori, si faptul ca o casa de lemn scartaie.
 
Despre rezistenta la foc al unei case de lemn, trebuie spus din capul locului ca :
- materiale folosite la constructia unei astfel de case, au toate proprietati ignifuge
- solutia cu care lemnul este tratat ignifug, intarzie aprinderea lemnului cu aproape 90 de minute
- instalatia electrica este de asa natura conceputa si realizata incat sa nu permita declansarea unui incendiu in caz de scanteie sau flama la circuitul electric, prin decuplarea alimentarii generale la cea mai mica scanteie.

Daca stam si analizam corect, pana la urma in calea fortelor naturii – focul, apa – omul nu a putut sa se opuna niciodata, iar daca este sa arda indiferent de tipul de structura casa va arde.

Trebuie spus ca la o structura de beton si zidarie, care a fost incendiata si care pare ca a ramas in picioare, in realitate pentru refacerea ei este nevoie sa darami totul, deoarece la temperaturile foarte mari degajate de incendiu, proprietatile structurale ale caramizii si betonului dispar.

Pentru a evita astfel de situatii total nefericite, cel mai bine este sa ne protejam singuri investitia cu o asigurare de casa la valoarea ei de piata. Ca o paranteza am sa spun ca in S.U.A., un constructor traditional de case de lemn, lemnul nu se ignifugheaza. 

SAU, "NE MANANCA ACARIENII CASA CONSTRUITA DIN LEMN" ? 

Pericolul ca o casa din lemn sa fie mancata de daunataori, este mai degraba o poveste demna de filmele horror sau s.f. americane.

Lemnul folosit la constructie este tratat, atat ignifug cat si insectofungicid.

Trebuie spus ca dezvoltarea insectelor in lemn este favorizata, asa cum toti am invatat la scoala in orele de biologie, de prezenta umiditatii in lemn.

Umiditatea este prezenta si intretinuta in lemn atata timp cat acesta este in contact cu solul. Din momentul in care busteanul a fost taiat din padure, contactul cu solul a fost interrupt, umiditatea din lemn scade, astfel incat la momentul finalizarii casei umiditatea este sub 5%, iar in astfel de conditii dezvoltarea bacteriologica este inexistenta.

Important este insa ca lemnul sa fie sanatos in momentul in care este prelucrat, adica sa nu prezinte carii.

Cat despre soarecil si sobolani, sau mai stiu eu ce rozatoare, problema este una comuna indiferent de tipul de structura al casei. Acest inconvenient poate fi usor evitat prin achizitia si montarea in curte a unor sonare speciale pentru rozatoare la niste costuri modice comparative cu daunele ce pot fi produse.

Despre termite nu are rost sa vorbim, pentru ca Romania nu face parte din arealul lor biologic, iar cu furnicile rezolvam simplu prin procedura numita - dezinsectie, fie cu o firma specializata, fie cu banalul Raid.

NOPTI ALBE INTR-O CASA DE LEMN DIN CAUZA SCARTAITULUI ? 

Nici gand, intr-o astfel de casa, noptile dumneavoastra vor fi senine si pline de vise placute.

Idea scartaitului unei case din lemn, este cel mai rautacios lucru care se poate spune despre o astfel de casa.

O spun insa,  pe buna dreptate, cei care au fost intr-o astfel de casa, dar nu stiu despre ce este vorba de fapt.

In mare au dreptate, ceva scartaie, dar nu structura de lemn a casei . Multe din casele de vacanta care s-au construit in Romania anilor ’90 , si cele mai des vizitate de cei care sustin asta, au auzit lemnul scartaind. Corect, dar ceea ce scartaie este de fapt - dusumeaua ( parchetul ) care a fost facut din lemn insuficient uscat, datorita lipsei de tehnologie de la aceea vreme,  si bineinteles - scara din lemn, pentru ca realizarea acestui element atat de important intr-o casa, necesita multa indemanare si pricepere.

Chiar si acum astfel de produse, dusumea sau parchet de lemn, sunt comercializate pe piata fara sa fie dintr-un material lemons complet uscat. Cei care stau la bloc si au parchetul clasic de lemn de 10- 15 ani stiu foarte bine cum scartaie si acum parchetul, de iti vine sa il scoti si sa il arunci pe geam. 

CASELE DIN LEMN UN DAR DE LA SI PENTRU NATURA ! 

Daca nu am reusit cu tot ceea ce v-am povestit pana acum, despre casele de lemn,  sa va conving sa construiti una, atunci am pastrat pentru sfarsit "cireasa de pe tort", adica ceea ce consideram noi ca fiind cel mai mare avantaj al unei astfel de case.

Casele pe structura de lemn sunt case partial ecologice, construite in mare parte din materiale naturale – lemnul – iar a locui intr-o casa naturala insemna un lucru deosebit de benefic pentru psihicul si bioritmul natural al organismului nostru. Traind intr-o societate plina de stres si probleme , a-ti gasi mediul in care sa reusesti sa iti incarci bateriile pentru o noua zi, fara sa cheltuiesti vreun ban , reprezinta o mare calitate pe care avem astazi ocazia, sa o construim in jurul nostru, alegand sa ne facem o casa pe structura de lemn.

"Quod erat demonstrandum" = "Ceea ce era de demonstrat"

© I.I.C. 2023
22
Positive SSL
Developer: [Instagram]