Constructii case de lemn, la cheie – prezentarea casei de la Otopeni, jud. Ilfov

Finalizarea oricarei constructii si predarea acesteia catre beneficiar, reprezinta pentru noi, un moment important, intru-cat se vad materializate, toate eforturile depuse de catre echipa noastra, pentru punerea acestora in opera, la timp si la parametrii tehnici, functionali si de calitate conveniti.

Drept pentru care venim astazi inaintea dvs. cu prezentarea in imagini a ceea ce am reusit, speram noi bine, pentru ca asteptam aici parerile vostre, legate de constructia la cheie a casei de lemn de la Otopeni, jud. Ilfov.

In linii mari constructia se prezinta pe site-ul nostru www.casaneo.ro , sub numele de Casa lemn Marian, costa 57.294 euro cu TVA,  si puteti viziona toate informatiile legate de casa, planuri, dimensiuni, compartimentari accesand link-ul : https://casaneo.ro/casa-lemn-marian

La final va lasam cu filmuletul de prezentare a casei, si asteptam concluziile voastre, aici, pe blog.

Constructie pensiune structura de lemn, la cheie – prezentarea pensiunii de la Mamaia, Constanta

Pensiunea a carei prezentare o facem astazi, o data cu finalizarea acesteia, reprezinta din punct de vedere al realizarilor de orice natura, pe care le aduce o firma de constructii, atunci cand construieste o casa, deci, este testul suprem de indemanare, cunostinte, abilitate, pricepere, seriozitate si orice altceva, ce a contribuit la realizarea constructiei despre care vorbim.

Constructia in sine demonstreaza, si demonteaza miturile, care sustin ca din structura de lemn, nu poti realiza constructii de o asemenea amploare, dar iata, se poate.

In mod cert ne-am dovededit noua, si bineinteles, probabil, si multor viitori posibili clienti ai nostrii, ca suntem capabili sa facem fata unor standarde inalte. O data stacheta astfel ridicata, la un nivel inalt, in mod sigur, in anii ce vor venii, vom vrea sa ne autodepasim, si am convingerea ca putem face acest lucru.

Pentru cei dintre dvs. care citesc aceste randuri, si vor sa fie partasi la reusita noastra, le spun ca, aceasta pensiune este intr-o prezentare detaliata – preturi, planuri, compartimentari, pe site-ul nostru, si poate fi accesata urmand link-ul https://casaneo.ro/pensiune-lemn-mamaia

Pentru a concretiza oarecum vorbele enuntate m-ai sus, am sa las imaginile sa vorbeasca de la sine.

www.casaneo.ro

Constructii case din lemn, la cheie – constructia casei de la Cornu, jud Prahova

Astazi, am sa va prezint, una din cele mai frumoase case, arhitectural vorbind, realizate de firma noastra. Frumoasa, prin faptul ca imbina intr-un mod foarte placut stilul arhitectural traditional romanesc, cu modernul zilelor noastre – in materialele folosite la finisajele casei.

In cat mai putine cuvinte,  constructia o puteti gasi pe site-ul nostru www.casaneo.ro, sub numele de Casa lemn Georgeta, costa la cheie 48.326 euro in varianta constructiva standard, si o puteti viziona cu toate informatiile legate de casa, planuri, dimensiuni, compartimentari accesand link-ul : https://casaneo.ro/casa-lemn-georgeta

Cat despre dimensiuni, pe scurt, casa arata asa :
Suprafata construita desfasurata :
- 117 mp, din care
- 98.6 mp casa
- 18,4 mp terase acoperite

Numar incaperi – 7

PARTER – living, bucatarie, 2 dormitoare, baie, hol, camera tehnica

Imaginile care urmeaza sper sa dea consistenta afirmatiilor mele de mai sus.

www.casaneo.ro

Modele case lemn – constructia la rosu a casei de la Tartasesti, jud. Dambovita

Proprietatile mecanice ale lemnului (rezistentele lemnului)

Proprietăţile mecanice ale lemnului depind de o serie de factori, dintre care cei mai importanţi sunt: caracterul si natura solicitării, direcţia solicitării faţă de fibre, viteza de încărcare şi durata de menţinere a încărcării, structura şi defectele lemnului, specia, umiditatea, etc.
Caracteristicile mecanice şi de deformaţii se determină în laborator pe epruvete de dimensiuni mici executate dintr-un lemn fără defecte, obţinându-se astfel rezistenţele normate ale lemnului ideal sub încărcări de scurtă durată.

Caracteristicile lemnului sunt influenţate de umiditatea lemnului şi, din acest motiv, toate sunt determinate pentru o umiditate de 12%. Iata care sunt caracteristicile bradului:
Modul de elasticitate(N/mm2 ) – 11000
Rezistenţa la compresiune (N/mm2 ) – 40
Rezistenţa la întindere (N/mm2 ) – 90
Rezistenţa la încovoiere (N/mm2 ) – 66
Rezistenţa la forfecare (N/mm2 ) – 6,7

Rezistenţa la compresiune
În funcţie de unghiul format de direcţia solicitării cu fibrele, se disting rezistenţa la compresiune longitudinală (paralelă cu fibrele) şi rezistenţa la compresiune transversală (perpendicular pe fibre). În calcule, pentru anumite situaţii, în special la îmbinări, un rol important revine şi rezistenţei la compresiune sub un anumit unghi faţă de fibre.

Funcţie de esenţa lemnului, rezistenţa la compresiune paralelă cu fibrele este de 30…..90 N/mm2, pentru răşinoase valorile curente sunt de 40…50 N/mm2.

La lemnul folosit în structuri, rezistenţa la compresiune paralelă cu fibrele este influenţată de umiditate, zvelteţea barelor şi de prezenţa defectelor, ajungând la valori de 25…40 N/mm2.
Rezistenţa la compresiune perpendiculară pe fibre este de circa 5…10 ori mai mică decât rezistenţa paralelă cu fibrele şi are valori curente de 2…4 N/mm2.
Rezistenţa la solicitarea pe întreaga suprafaţă este mai mică decât în celelalte cazuri, când poate ajunge la valori de 6…8 N/mm2.

Rezistenţa la întindere

Rezistenţa la întindere paralelă cu fibrele este superioară de 2 până la 2,5 ori rezistenţei la compresiune şi are valori de 60..150 N/mm2 pentru răşinoase (valorile curente fiind de 80…100 N/mm2).
Rezistenţa la tracţiune perpendicular pe fibre este cu mult mai mică decât cea paralelă cu fibrele fiind aproximativ de 2…2,5% din rezistenţa la întindere paralelă cu fibrele fiind 1,5…4,0 N/mm2 (în mod curent ea este de 1..2 N/mm2).
Rezistenţa la întindere este influenţată mai puţin de umiditate decât rezistenţa la compresiune.
Slăbirile secţiunii, neomogenităţile şi defectele lemnului (noduri, fibre înclinate, fisuri, etc.) duc la micşorarea simţitoare a rezistenţei la întindere ceea ce face ca mărimea defectelor admise să fie limitată mult iar dimensiunile secţiunii transversale ale elementelor întinse să nu coboare sub anumite valori minime.

Rezistenţa la încovoiere
Rezistenţa la încovoiere este influenţată de umiditate , de prezenţa nodurilor , de direcţia fibrelor, de raportul dintre înălţimea şi lungime grinzii precum şi de forma secţiunii transversale.
La elementele structurale rezistenţa la încovoiere poate fi influenţată de fenomenul de instabilitate laterală a grinzii, care duce la scăderea capacităţii portante.

Rezistenţa la forfecare si torsiune
Rezistenţa la torsiune se poate considera de acelaşi ordin de mărire cu rezistenţa de forfecare, fiind de 3,0….5,0 N/mm2 pentru răşinoase şi 4,0…7,0 N/mm2 la elementele de lemn încleiat.

Pentru final imaginile, care cred, sunt cele mai relevante pentru exemplificarea tehnologiei de constructie a unei case cu structura de lemn, prin constructia de la Tartasesti, jud. Dambovita

www.casaneo.ro

Constructii case lemn ecologice, la cheie – prezentarea casei de la Novaci, jud. Gorj

Finalizarea unei case, reprezinta pentru noi, si nu poate fi altfel, decat un motiv de mandrie, deoarece toate eforturile noastre, depuse in aceasta perioada, isi gasesc incununarea.

Poate ca nu vom reusi sa facem lucrurile perfecte, dar incercam cu fiecare casa ridicata, sa ne perfectionam, sa imbunatatim lucrurile astfel incat, urmatoarea sa fie mai buna decat precedenta si tot asa.

Cuvintele, uneori prea laudative ale beneficiarilor nostri, pe care le puteti vedea si dvs pe site-ul nostru https://casaneo.ro/despre-noi, sunt de fapt, elementele care vin si ne dau putere si incredere, ca suntem pe drumul cel bun, si ca tot ceea ce incercam noi sa facem – sa convingem lumea ca, piata constructiilor din Romania, poate fi si o piata a responsabilitatii si seriozitatii – are un fundament serios.

Drept pentru care, casa pe care o prezentam noi astazi speram noi, se incadreaza in ceea ce spuneam m-ai sus.

Casa pe care am construit-o la Novaci in jud. Gorj, poate fi vazuta in detaliu, planuri, descriere, poze, urmand link-ul https://casaneo.ro/casa-lemn-mihaela

In imagini casa arata, conform filmuletului de prezentare de mai jos.

www.casaneo.ro

Constructii case din lemn, la rosu – constructia casei de la Cornu, jud. Prahova

PROPRIETATILE FIZICE ALE LEMNULUI

1. Umiditatea

Umiditatea lemnului reprezintă o caracteristică deosebit de importantă care influenţează toate proprietăţile fizice, mecanice, de deformaţie şi tehnologice ale lemnului şi ale produselor derivate din lemn. Variaţia umidităţii duce, de asemenea, la modificarea în anumite limite a dimensiunilor elementelor.

Determinarea umidităţii se poate face cu ajutorul unor instrumente de măsurătoare electrice care au la bază următoarele procedee:
- măsurarea rezistenţei între doi electrozi introduşi în lemn şi alimentaţi cu un curent continuu;
- măsurarea proprietăţilor dielectrice ale lemnului plasat într-un câmp electric produs de doi electrozi amplasaţi pe suprafaţa lemnului, sub un curent alternativ.
Apa din interiorul masei lemnoase poate avea una din următoarele forme:
- apa liberă ( capilară) care umple vasele lemnului şi golurile intercelulare;
- apa legată (hidroscopică sau coloidală) care se fixează pe pereţii celulelor, între micelele ce compun aceşti pereţi;
- apa de constituţie, care face parte din substanţele chimice ce alcătuiesc masa lemnoasă.
Din punct de vedere al umidităţii masei lemnoase, respectiv a cantităţii de apă din interiorul lemnului se disting două domenii:
- domeniul higroscopic, când conţinutul de umiditate a lemnului este inferior punctului de saturaţie a fibrelor, care variază la majoritate esenţelor între 25%…35% (stabilit practic la aprox. 28%); în acest domeniul umiditatea lemnului variază funcţie de umiditatea relativă a aerului şi de temperatura mediului ambiant;
- domeniul capilar, când umiditatea este superioară punctului de saturaţie a fibrelor.

Există de asemenea situaţia în care lemnul este complet umed (umiditatea este mai mare de 40%, caracteristic lemnului aflat total în contact cu apa).
Punctul de saturaţie are o mare importanţă practică deoarece variaţia umidităţii sub această valoare duce la schimbări importante ale proprietăţilor lemnului, la schimbarea dimensiunilor acestuia şi dă naştere fenomenelor de contracţie şi de umflare.

Funcţie de umiditate există în general trei domenii şi anume:
- domeniul lemnului uscat, cu umiditate ≤ 20%;
- domeniul lemnului semiuscat, cu umiditate ≤ 30% sau maximum 35% pentru secţiuni transversale de peste 200 cm2;
- domeniul lemnului umed.
În construcţii, pentru evitarea unor fenomene negative cauzate de deformaţii de contracţie mari trebuie ca lemnul şi produsele de lemn să fie puse în operă cu o umiditate cât mai redusă posibil.

Valoarea normală a umidităţii lemnului la punerea în operă se corelează cu domeniul de utilizare.
- 9%±3%), la construcţii închise, încălzite;
- 12%±3%, la construcţii închise, neîncălzite ;
- 15%±3%, la construcţii deschise dar acoperite ;
- ≥ 18%, la construcţii supuse intemperiilor .

Uscarea lemnului se poate face natural (uscare în aer) dar aceasta durează mult timp chiar pentru elemente de dimensiuni transversale mici (scânduri, şipci, etc.). Pentru a reduce durata de uscare se recurge la uscarea artificială, lemnul fiind expus în camere de uscare la un curent de aer dirijat cu o umiditate şi temperatură prescrisă. În acest mod se poate obţine, într-un timp relativ scurt, un lemn cu o umiditate de 6%…25%.

Din punct de vedere al condiţiilor în care funcţionează elementele de construcţii din lemn sunt incluse în clase de exploatare care, conform normelor româneşti /40/ şi EUROCOD 5 / 38/, sunt următoarele :
- clasa 1 de exploatare, caracterizată prin umiditatea conţinută de materialul lemnos corespunzătoare unei temperaturi θ = 20 ± 2˚C şi unei umidităţi relative a aerului ≤ 65%
- clasa 2 de exploatare, caracterizată prin umiditatea conţinută de materialul lemnos corespunzătoare unei temperaturi θ = 20 ± 2˚C şi unei umidităţi relative a aerului ≤ 80%;
- clasa 3 de exploatare, caracterizată prin umiditatea conţinută de materialul lemnos superioară celui din clasa 2 de exploatare.
Conform claselor de exploatare menţionate, la elementele de construcţii umiditatea de echilibru este aprox. 12% pentru clasa 1 de exploatare şi aprox. 18% pentru clasa 2 de exploatare.

2. Densitatea

Lemnul, prin structura sa, este un material mai mult sau mai puţin poros dar densitatea reală a substanţei lemnoase este de 1,55 g/cm3 şi este aceeaşi pentru toate esenţele.
Densitatea aparentă reprezintă una din caracteristicile foarte importante ale lemnului deoarece proprietăţile fizice, mecanice şi tehnologice ale lemnului sunt condiţionate de valoarea de acesteia.
Variaţia densităţii lemnului influenţează caracteristicile mecanice ale acestuia. Astfel s-a constatat, de exemplu pentru răşinoase că variaţia densităţii caracteristice de la 500 kg/m3 la 400 kg/m3 duce la scăderea rezistenţei la compresiune cu până la 30%; din acest motiv nu se foloseşte la elemente de rezistenţă lemn de răşinoase cu densitate sub 400 kg/m3.

Densitatea aparentă a lemnului ( kg/mc) pentru lemn:
Brad – 450
Molid – 480
Pin – 520
Stejar – 740
Fag – 750
Frasin – 760
Salcâm – 750
Tei = 460

3. Contractia si umflarea

Prin contracţie şi umflare se înţelege schimbarea dimensiunilor lemnului sub influenţa variaţilor de umiditate.
Deoarece din punct de vedere higroscopic pereţii celulelor cuprind o cantitate de apă corespunzătoare umidităţii mediului înconjurător această cantitate variază cu umiditatea exterioară şi provoacă contracţia sau umflarea lemnului.
Deformaţiile datorită variaţiei umidităţii sunt influenţate de specia lemnului, de structura şi densitatea lui precum şi de prezenţa în volumul elementelor din lemn a unei cantităţi mari de lemn de alburn, care determină deformaţii mai mari.

Pentru final imaginile, care cred, sunt cele mai relevante pentru exemplificarea tehnologiei de constructie a unei case cu structura de lemn, prin constructia de la Cornu, jud. Prahova.

www.casaneo.ro

Constructii case lemn, la rosu – constructia casei de la Otopeni, jud. Ilfov

PRODUSE DIN LEMN FOLOSITE IN CONSTRUCTII

Funcţie de modul cum păstrează sau nu structura lemnului din care provin produsele de lemn utilizate ca materiale de construcţii, se împart în două categorii:
- Produse care păstrează structura materialului lemnos din care provin (produse brute din lemn rotund, lemn rotund pentru piloţi, traverse de cale ferată, cherestea, lemn încleiat, furnir, etc.);
- Produse care, datorită unor operaţii tehnologice (aşchiere, defibrare, impregnare, presare, încleiere, etc.), nu mai păstrează structura materialului lemnos sau o păstrează în proporţie redusă ( PAL, PFL) şi care pot fi considerate produse moderne din lemn sau produse din lemn reconstituit.
Astazi vom vorbi despre produsele care pastreaza structura lemnului si anume :

1 Produse brute din lemn

Produsele brute din lemn sunt obţinute din trunchiuri curăţate şi decojite, tratate sau nu şi sunt folosite direct la eşafodaje, schele şi piloţi, stâlpi pentru linii aeriene , lemn de mină, elemente de rezistenţă, la diferite structuri (popi, pane, grinzi, etc.).

2 Traverse de lemn pentru cale ferată

Traversele se obţin prin cioplirea sau fierăstruirea şi cioplirea lemnului brut de foioase cu realizarea diferitelor forme ale secţiunii transversale. Funcţie de dimensiunile secţiunii transversale traversele pot fi: normale, înguste, pentru poduri şi traverse speciale.

3 Produse din lemn ecarisat (cheresteaua)

Cheresteaua este lemnul ecarisat care se obţine din lemnul brut debitat în sens longitudinal obţinându-se produse de diferite dimensiuni (scânduri, dulapi, şipci, rigle, grinzi, margini) având cel puţin două suprafeţe plane şi paralele.
Din produsele de cherestea fac parte:
- Scândurile, produse cu feţele plane şi paralele având grosime de maximum 24 mm la răşinoase şi 40 mm la foioase şi lăţimea de cel puţin 80 mm;
- Dulapi, produse cu feţele plane şi paralele având grosime între 28 … 75 mm la răşinoase şi 50 … 90 mm la foioase şi lăţimi mai mari decât dublul grosimi dar cel puţin 100 mm;
- Grinzile, produse cu două, trei sau patru feţe plane, având secţiune pătrată sau dreptungiulară şi latura de minimum 100 mm, la răşinoase şi 120 mm la foioase.
- Riglele au o- latura minima de cel putin 100 mm pt.rasinoase si 120 pt. foioase ;
- Şipcile, produse cu feţele şi canturile plane şi paralele cu grosimi de 12…24 mm şi lăţimi de maximum 48 mm la răşinoase respectiv grosimi de 19 .. 40 mm şi lăţimi de maximum 40 mm la foioase.
Cheresteaua poate fi clasificată:
- după modul de prelucrare a canturilor (tivită, cu ambele canturi plane sau parţial plane; netivită, cu canturi care păstrează forma buşteanului; semitivită, cu un cant tivit);
- după conţinutul de umiditate (verde, cu umiditate mai mare de 30%; zvântată, cu umiditate de 24% … 30%; semiuscată, cu umiditate de 18% … 24%; uscată, cu umiditate sub 18%);
- după modul de prelucrare ( neprelucrată ; semifabricată; prefabricată);
după modul de aranjare a inelelor anuale pe secţiunea transversală (cherestea radială, la care unghiul între tangenta la inelele anuale şi muchia feţei este de
61o … 90o ; cherestea semiradială, la care unghiul este de 45o … 60o şi cherestea tangenţială, cu unghiul – după modul de tratare (aburită, antiseptizată);
- după calitatea lemnului din buşteni (cherestea obişnuită; cherestea de rezonanţă; cherestea de claviatură);
- după dimensiuni (îngustă, lată, lungă, scurtă, subscurtă ).

4 Furnir

Furnirul este un produs obţinut prin tăierea, longitudinală sau tangenţială, a trunchiului arborelui în foi subţiri (0,08 … 7 mm).
Furnirele tehnice, destinate fabricării placajelor, panelelor, lemnului stratificat, produselor mulate din lemn, etc. se obţin din lemn de foioase şi răşinoase prin derulare centrică în foi subţiri cu ajutorul unor maşini speciale.

5 Lemn încleiat

Lemnul încleiat este un material de construcţie de înaltă tehnologie, având numeroase avantaje comparativ cu lemnul masiv.
Produsele de lemn încleiat sunt realizate din mai multe piese de lemn ecarisat (în mod curent scânduri sau dulapi) aşezate, de obicei, orizontal, unele peste altele şi îmbinate prin intermediul unor pelicule de încleiere, prin presare.

6 Placaje

Placajele sunt panouri de diferite dimensiuni, realizate dintr-un număr impar (minimum trei) de straturi de furnir, încleiate prin presare la cald la o temperatură de 90oC … 150oC cu diverse tipuri de adezivi. Foile de furnir folosite la placaje se obţin prin derulare longitudinală a trunchiului şi au grosime de 1…4 mm.

7 Lemnul stratificat

Lemnul stratificat sau lamelat, făcând parte din produsele de lemn reconstituit, a apărut în anii 1960 şi s-a dezvoltat mult în anii 1980. El a fost realizat din necesitatea reducerii efectelor negative a defectelor asupra rezistenţelor produsului final. Producţia unor astfel de produse era în anul 1993 de circa 440 000 mc în America, 51 000 mc în Europa şi 40 000 mc în restul ţărilor.

8 Panel

Panelul, este un produs alcătuit dintr-un miez de şipci de lemn masiv lipite sau nu între ele şi acoperite pe ambele feţe cu foi de furnir sau placaj. Fibrele foilor de furnir sunt perpendiculare pe direcţia fibrelor şipcilor . Orientarea fibrelor şipcilor de lemn este considerată ca fiind sensul de rezistenţă principal.

9 Produse finite din lemn

Produsele finite din lemn păstrează structura lemnului şi se pun în operă fără nici o modificare a dimensiunilor sau cu modificări minime.
Din categoria acestora fac parte elementele folosite la pardosea (parchetele, frizurile, pervazurile, pavelele , etc.), elementele pentru compartimentări şi elementele de uşi (panouri celulare).

Imaginile din final prezinta constructia, la rosu, a casei de la Otopeni, realizata cu elemente din lemn ecarisat.

www.casaneo.ro

Constructii case lemn ieftine, la cheie – prezentarea casei de la Goruna, jud. Prahova

Momente, ca cele despre care o sa vorbesc astazi, sunt un prilej de mare bucurie.
In primul rand pentru fericita familie, care incepand de astazi se va bucura de frumoasa realizare, poate una din cele mai importante din viata lor, dar si pentru noi cei care am pus piesa cu piesa, una langa alta, ca intr-un imens lego, toate materialele ce compun constructia unei case, am pus, si,un lucru foarte important, mult suflet.

Poate tocmai de aceea ne bucuram si noi, alaturi de fericita familie, la fel de mult, pentru ca acolo, putem spune, ca am lasat o parte din noi. Este ca si cum am construit casa pentru noi.

Este foarte emotionant acel moment, in care predai cheile casei, si constati bucuria si fericirea din ochii celor care, incepand de astazi, isi vad visul devenit realitate.

Vorbim aici de cea mai recenta realizare a nostra, Casa lemn Aurelia, iar daca vreti sa aflati mai multe despre casa, atunci pe site-ul nostru www.casaneo.ro, veti gasi toate informatiile gen, planuri, suprafete, compartimentari, detalii tehnice si financiare, etc, urmand link-ul : https://casaneo.ro/casa-lemn-aurelia

Si cum vorbele, de multe ori, nu pot exprima ceea ce gandesti, am sa va las pe voi sa trageti concluziile, urmarind imaginile casei, asa cum arata acum cand este gata.

www.casaneo.ro

Constructii case zidarie cu caramida, la cheie – prezentarea casei de la Fulga, jud. Prahova

Intr-o luna, in care cadourile si bucuriile, trebuie sa fie prezente in orice casa, iar cadourile mult dorite din tolba Mosului, se lasa mult asteptate, noi am reusit, sa aducem intr-o familie, toate aceste lucruri – motive de fericire – prin finalizarea casei, pe care incercam astazi sa o prezentam.

Este vorba de constructia unei case din zidarie, realizata in jud. Prahova, in localitatea Fulga.

Prezentata in cuvinte, casa arata asa :
Suprafata construita desfasurata :
- 214,8 mp, din care
- 165 mp casa
- 33 mp garaj
- 16,8 mp terase acoperite

Numar incaperi : 12
Parter : living, bucatarie, 3 dormitoare, 2 bai, hol, vestibul, oficiu, camera tehnica, garaj

Pentru mai multe informatii despre casa, planuri, detalii tehnice, si orice altceva poate prezenta interes legat de casa, gasiti urmand link-ul : https://casaneo.ro/casa-zidarie-fulga

Prezentata in imagini, casa arata asa :

www.casaneo.ro

Constructii case din lemn si osb, la gri – constructia casei de la Pantelimon, jud. Ilfov

Profitand de ocazaia oferita de constructia la gri, a casei de la Pantelimon, jud. Ilfov, am sa incerc sa fac o scurta comparatie a celor doua sisteme de termoizolatie folosite in mod uzual in Romania vremurilor noastre.

Este vorba de polistiren expandat sau extrudat versus vata minerala sau bazaltica.

Comparatia, am sa incerc sa fie cata mai simpla, dar elocventa, astfel incat analiza, celor care citesc aceste randuri, si vor sa faca o alegere cat mai corecta a sitemului de izolatie, sa fie in deplina cunostinta si informare.

Asadar, intr-o locuinţă în care s-au realizat procesele de termoizolaţie, aceasta, se va bucura de o reducere a consumului de energie, dar şi de o economisire la facturile de utilităţi.

VATA MINERALA SAU BAZALTICA
Este poate cel mai folosit material pentru termoizolaţie din lume, compus dintr-o ţesătură de fibre de sticlă, care folosindu-se de ajutorul unui liant organic, poate ține fibrele legate unele de celelalte. Acest material este elastic si flexibil.

Vata minerală de sticlă asigură atât izolaţia termică, cât şi izolaţia acustică. Cum? Specialiștii precizează că între fibre se formează un fel de camere de aer, ce au capacitatea de a împiedica transferul termic şi fonic. Aceasta se foșlosește întotdeauna la interior. Vata minerală bazaltică este un produs rigid și se folosește în general la exterior, pentru termoizolarea fațadei.

POLISTIREN EXPANDAT SAU EXTRUDAT
Polistirenul este un material polimeric, slab transparent, amorf sau parțial cristalin și termic prelucrabil.

Polistirenul expandat (prescurtat EPS) – se poate achiziţiona în varianta alb sau grafitat. De cele mai multe ori, acest material este folosit cu încredere în termoizolarea faţadelor sau acoperişurilor, atât la interior, cât şi la exterior. Acest polistiren expandat este bine tolerat de piele şi nu aduce nici un fel de repercusiune stării noastre de sănătate.

Polistirenul extrudat (prescurtat XPS) – are capacitatea de a oferi o termoizolaţie eficientă de la subsol până la acoperis, mai ales în zonele unde există încărcări mecanice extreme, dar şi un grad mare de umiditate. Este utilizat cu succes mai ales în operaţiunea de termoizolaţie a pereților de subsol, în încăperi umede, la socluri, terase, planşee etc.

COMPARATIE INTRE CELE DOUA SISTEME DE TERMOIZOLARE
În primul rând, polistirenul este ușor inflamabil, pe când vata minerală este ignifugă (acest lucru înseamnă că nu arde şi nu întreține arderea). În plus, vata minerală se bucură de o clasificare A1 de comportament la incendii, conform Clasificării Europene.

La polul opus, există voci care afirmă că polistirenul nu respectă sau nu întrunește standardul setat la nivel european.

În plus, deși se mai spune că polistirenul rezistă destul de bine la flăcări, din păcate când se ajunge la o anumită temperatură, acest material se poate aprinde și totodată, atunci când arde emană un fum extrem de toxic pentru sănătatea noastră.

Al doilea criteriu care trebuie luat în calcul ține de pereți. Polistirenul pierde din nou teren aici, pentru că nu permite pereților să „respire”, existând asfel un risc mai crescut de apariție a igrasiei și mucegaiului. Odată ce umiditatea „capturează” pereţii şi îi menţine umezi, în anotimpul rece, iarna, ei vor îngheţa, astfel scopul izolăriii va fi egal cu zero. Acest lucru se poate întâmpla însă la orice fel de termozolație, dacă nu este suficient dimensionată (se formeaza ”punctul de rouă” în perete).

Deşi polistirenul şi vata minerală fac amândouă parte din materialele termoizolante, cum am spus şi la început, vata minerală prin compoziţia ei asigură o izolaţie termica si fonică mai bună.

Financiar, putem considera că polistirenul învinge vata minerală la capitolul preţ, având în vedere că o izolaţie realizată cu vată minerală va costa cel puţin dublu.

La final, imaginile constructie realizate de noi, la gri, cu termositem bazat pe vata bazaltica, de la Pantelimon, jud. Ilfov

www.casaneo.ro